Новини - В медиите

в. "24 часа": Лекарите вече имат право да връщат агресивни пациенти
Прочетена: 93 пъти

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти. Това е записано в новия Националния рамков договор между лекарите и здравната каса. Изключения се правят само ако пациентът е в спешно състояние, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им", предвижда текстът в рамковия договор.

 

В етичния кодекс на лекарите отдавна е записано, че медик може да откаже помощ на агресивен пациент.

 

„Ние сме свидетели на много моменти, в които пациенти си позволяват да се държат грубо само защото знаят, че не може да се отказва лечение в кабинета", мотивира промяната шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

 

„Позовавайки се обаче на положената клетва, едва ли ще има лекар, който ще откаже помощ на пациент. Стига да е в неговите възможности, разбира се, ако пациентът не е много агресивен", коментира д-р Емил Величков от Пазарджик.

 

Самият той миналата година е нападнат с нож от двама наркомани в кабинета си, след като им отказал рецепта за упойващи лекарства, припомни БНТ. От Националната пациентска организация приемат новото правило. Но изразяват известно притеснение да не се стигне до момент, в който някой лекар да откаже медицинска помощ по лична преценка за поведението на пациента и в крайна сметка да се стигне до неблагоприятен завършек за болния.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се