Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Задължителна информация за правата на лицата по защита на личните данни (Privacy notice)



 

Обща информация

От 25 май 2018г. влиза в сила нов регламент за защита на личните данни (General Data Protection Regulation), приет от Европейския съюз. Регламентът има за цел да гарантира защитата на данните на физическите лица от всички държави членки на ЕС и да уеднакви регулациите за тяхната обработка.

В качеството си на администратор на лични данни по предоставяне на рекламни услуги, РЕД МЕДИЯ ООД отговаря на всички изисквания на новата регулация, като събира единствено данни на лицата дотолкова, доколкото са необходими за предоставянето на услугата, и ги пази отговорно и законосъобразно.

 

Информация относно Администратора на лични данни

  1. Наименование РЕД МЕДИЯ ООД

  2. Седалище и адрес на управление: гр. София, жк "Изток"ул." Николай Хайтов" №2 вх.Г ет.10 ап.32

  3. E-mail: office@redmedia.bg

  4. Телефон.: +359 2 865 67 51

 

Информация относно компетентния надзорен орган

  1. Наименование: Комисия за защита на личните данни

  2. Седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2

  3. Данни за кореспонденция: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2

  4. Телефон:02 915 3 518

  5. Email: kzld@government.bg, kzld@cpdp.bg

  6. Уеб сайт: www.cpdp.bg

РЕД МЕДИЯ ООД осъществява дейността си в съответствие със Закона за защита на личните данни и Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни.

 

Основание за събиране, обработване и съхраняване на Вашите лични данни

Чл. 1. (1) РЕД МЕДИЯ ООД събира и обработва Вашите лични данни във връзка с предоставянето на рекламни услуги и сключване на договори с дружеството на основание чл. 6, ал. 1, Регламент (ЕС) 2016/679, и по-конкретно въз основа на следното:

  • Изрично получено съгласие от Вас като клиент;

  • Изпълнение на задълженията на РЕД МЕДИЯ ООД по договор с Вас;

  • Спазване на законово задължение, което се прилага спрямо РЕД МЕДИЯ ООД;

  • За целите на легитимния интерес на РЕД МЕДИЯ ООД.

(2) РЕД МЕДИЯ ООД е администратор на лични данни по отношение на Вашите данни като ползватели на нашите услуги. Спрямо личните данни, които Вие обработвате, използвайки нашите услуги, РЕД МЕДИЯ ООД действа в качеството си на обработващ лични данни.

 

Цели и принципи при събирането, обработването и съхраняването на Вашите лични данни

Чл. 2. (1) РЕД МЕДИЯ ООД събира и обработва лични данни, които Вие ни предоставяте във връзка с изпълнението на услуги и чрез сключване на договор с дружеството, включително за следните цели:

  • индивидуализация на страна по договора;

  • счетоводни цели;

  • статистически цели;

  • защита на информационната сигурност;

  • обезпечаване на изпълнението на договора за предоставяне на съответната услуга;

  • изпращане на информационни съобщения, съобщения за промени в услугата, препоръки за подобряване на използването на платформата, нови и ъпгрейднати абонаментни планове и др.

  • подобряване и индивидуализиране на услугата чрез предлагане на подходящи за Вас оферти за подновяване, събития и други продукти и услуги, които могат да са от интерес за Вас;

(2) РЕД МЕДИЯ ООД спазва следните принципи при обработката на Вашите лични данни:

  • законосъобразност, добросъвестност и прозрачност;

  • ограничение на целите на обработване;

  • съотносимост с целите на обработката и свеждане до минимум на събираните данни;

  • точност и актуалност на данните;

  • ограничение на съхранението с оглед постигане на целите;

  • цялостност и поверителност на обработването и гарантиране на подходящо ниво на сигурност на личните данни.

(3) При обработването и съхранението на личните данни, РЕД МЕДИЯ ООД може да обработва и съхранява личните данни с цел защита следните си легитимни интереси:

  • изпълнение на задълженията си към Национална агенция по приходите, Министерство на вътрешните работи и други държавни и общински органи.

 

Какви видове лични данни събира, обработва и съхранява РЕД МЕДИЯ ООД ?

Чл. 3. (1) РЕД МЕДИЯ ООД извършва следните операции с личните данни за следните цели:

  • Сключване и изпълнение на търговска сделка с клиент или партньор за рекламна услуга – целта на тази операция е сключване и изпълнение на договор с търговски партньор или клиент и неговото администриране;

  • Изпращане на информационни съобщения – целта на тази дейност е администриране на процеса по изпращане на съобщения до клиентите, които се отнасят до подобрения или промени в услугите, надвишени параметри, и изтичащи услуги, съгласно договора за предоставяне на услугата.

  • Изпращане на информационен бюлетин (нюзлетър) – целта на тази операция е администриране на процеса по изпращане на бюлетини до клиентите, които са заявили, че желаят да получават.

(2) РЕД МЕДИЯ ООД обработва следните категории лични данни и информация за следните цели и на следните основания:

  • Данни: Ваши индивидуализиращи данни (име и фамилия, електронна поща, телефон)

    • Цел, за която се събират данните: 1) Осъществяване на връзка с потребителя и изпращане на информация към него, включително при изразено желание – за изпращане на бюлетини и рекламни съобщения;

    • Основание за обработка на личните Ви данни – Със заявяването на услугата към РЕД МЕДИЯ ООД от Вас се създава договорно отношение, на което основание обработваме Вашите лични данни – чл. 6, ал. 1, б. (б) GDPR.

  • Други данни, които РЕД МЕДИЯ ООД обработва – При влизане в нашия уебсайт, РЕД МЕДИЯ ООД събира данни за използвания IP адрес.

  • Ваши данни за издаването на фактура на физическо лице – Ако желаете да Ви бъде издадена фактура в качеството Ви на физическо лице, следва да предоставите своя единен граждански номер.

    • Цел, за която се събират данните: Издаване на фактура за извършване на плащания по сключен договор за предоставяне на услуги.

    • Основание за обработка на личните Ви данни –Със заявяването на услугата към РЕД МЕДИЯ ООД от Вас се създава договорно отношение, на което основание обработваме Вашите лични данни – чл. 6, ал. 1, б. (б) GDPR.

(3) РЕД МЕДИЯ ООД не събира и не обработва лични данни, които се отнасят за следното:

  • разкриват расов или етнически произход;

  • разкриват политически, религиозни или философски убеждения, или членство в синдикални организации;

  • генетични и биометрични данни, данни за здравословното състояние или данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация.

(4) Личните данни са събрани от РЕД МЕДИЯ ООД от лицата, за които се отнасят.

(5) Дружеството не извършва автоматизирано взимане на решения с данни.

 

Срок на съхранение на личните Ви данни:

Чл. 4. (1) РЕД МЕДИЯ ООД съхранява Вашите лични данни за срок не по-дълъг от необходимото за изпълнение на договорните отношения. След изтичането на този срок, РЕД МЕДИЯ ООД полага необходимите грижи да изтрие и унищожи всички Ваши данни, без ненужно забавяне.

(2) РЕД МЕДИЯ ООД Ви уведомява, в случай, че срокът за съхранение на данните е необходимо да бъде удължен с оглед изпълнение на целите, изпълнение на договора, с оглед легитимни интереси на РЕД МЕДИЯ ООД или друго.

(3) РЕД МЕДИЯ ООД съхранява личните данни, които е необходимо да пази по силата на приложимото законодателство за съответния предвиден срок, който може да надхвърля срока по договорните отношения между страните.

 

Предаване на вашите лични данни за обработване

Чл. 5. (1) РЕД МЕДИЯ ООД може по собствена преценка да предава част или всички Ваши лични данни на обработващи лични данни за изпълнението на целите за обработване при спазване на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679.

(2) РЕД МЕДИЯ ООД Ви уведомява в случай на намерение да предаде част или всички Ваши лични данни на трети държави или международни организации.

 

Вашите права при събирането, обработването и съхранението на личните ви данни

 

Оттегляне на съгласието за обработване на личните Ви данни

Чл. 6. (1) Ако не желаете всички или част от Вашите лични данни да продължат да бъдат обработвани от РЕД МЕДИЯ ООД за конкретна или за всички цели на обработване, Вие можете по всяко време да оттеглите съгласието си за обработка чрез искане в свободен текст.

(2) РЕД МЕДИЯ ООД може да поиска да удостоверите своята самоличност и идентичност с лицето, за което се отнасят данните.

(3) С оттегляне на съгласието за обработване на лични данни, които са задължителни за изпълнението на заявената услуга РЕД МЕДИЯ ООД има право да откаже изпълнение.

 

Право на достъп

Чл. 7. (1) Вие имате право да изискате и получите от РЕД МЕДИЯ ООД потвърждение дали се обработват лични данни, свързани с Вас.

(2) Вие имате право да получите достъп до данните, свързани с него, както и до информацията, отнасяща се до събирането, обработването и съхранението на личните Ви данни.

(3) РЕД МЕДИЯ ООД Ви предоставя при поискване, копие от обработваните лични данни, свързани с Вас, в електронна или друга подходяща форма.

(4) Предоставянето на достъп до данните е безплатно, но РЕД МЕДИЯ ООД си запазва правото да наложи административна такса, в случай на повторяемост или прекомерност на исканията.

 

Право на коригиране или попълване

Чл. 8. Вие можете да коригирате или попълните неточните или непълните лични данни, свързани с Вас с отправяне на искане в свободен текст до РЕД МЕДИЯ ООД.

 

Право на изтриване („да бъдеш забравен“)

Чл. 9.(1) Вие имате правото да поискате от РЕД МЕДИЯ ООД изтриване на свързаните с Вас лични данни, а РЕД МЕДИЯ ООД има задължението да ги изтрие без ненужно забавяне, когато е налице някое от посочените по-долу основания:

  • личните данни повече не са необходими за целите, за които са били събрани или обработвани по друг начин;

  • Вие оттеглите своето съгласие, върху което се основава обработването на данните и няма друго правно основание за обработването;

  • Вие възразите срещу обработването на свързаните с Вас лични данни, включително за целите на директния маркетинг и няма законни основания за обработването, които да имат преимущество;

  • личните данни са били обработвани незаконосъобразно;

  • личните данни трябва да бъдат изтрити с цел спазването на правно задължение по правото на ЕС или правото на държава членка, което се прилага спрямо РЕД МЕДИЯ ООД;

  • личните данни са били събрани във връзка с предлагането на услуги на информационното общество.

 

(2) РЕД МЕДИЯ ООД не е длъжен да изтрие личните данни, ако ги съхранява и обработва:

  • за упражняване на правото на свобода на изразяването и правото на информация;

  • за спазване на правно задължение, което изисква обработване, предвидено в правото на ЕС или правото на държавата членка, което се прилага спрямо Администратора или за изпълнението на задача от обществен интерес или при упражняването на официални правомощия, които са му предоставени;

  • по причини от обществен интерес в областта на общественото здраве;

  • за целите на архивирането в обществен интерес, за научни или исторически изследвания или за статистически цели;

  • за установяването, упражняването или защитата на правни претенции.

 

(3) За да упражните правото си на „забравяне“, Вие следва да подадете писмено искане, изпратено до РЕД МЕДИЯ ООД, както и да удостоверите своята самоличност и идентичност с лицето, за което се отнасят данните, предоставени на РЕД МЕДИЯ ООД.

 

(4) РЕД МЕДИЯ ООД не изтрива данните, които има законово задължение да съхранява, включително за защита по повод отправени срещу него съдебни претенции или доказване на свои права.

 

Право на ограничаване

Чл. 10. Вие имате право да изискате от РЕД МЕДИЯ ООД да ограничи обработването на свързаните с Вас данни, когато:

  • оспорите точността на личните данни, за срок, който позволява на да бъде проверена точността на личните данни;

  • обработването е неправомерно, но Вие не желаете личните Ви данни да бъдат изтрити, а само използването им да бъде ограничено;

  • РЕД МЕДИЯ ООД не се нуждае повече от личните данни за целите на обработването, но Вие ги изисквате за установяването, упражняването или защитата на свои правни претенции;

Право на преносимост

Чл. 11. (1) Вие можете по всяко време да изтеглите данните, които се съхраняват и обработват за Вас във връзка с използване на услугите на РЕД МЕДИЯ ООД с искане по имейл.

(2) Вие можете да поискате от РЕД МЕДИЯ ООД директно да прехвърли Вашите лични данни към посочен от Вас администратор, когато това е технически осъществимо.

 

Право на получаване на информация

Чл. 12. Вие можете да поискате от РЕД МЕДИЯ ООД да Ви информира относно всички получатели, на които личните данни, за които е поискано коригиране, изтриване или ограничаване на обработването, са били разкрити. РЕД МЕДИЯ ООД може да откаже да предостави тази информация, ако това би било невъзможно или изисква несъразмерно големи усилия.

 

Право на възражение

Чл. 13. Вие можете да възразите по всяко време срещу обработването на лични данни от РЕД МЕДИЯ ООД, които се отнасят до Вас, включително ако се обработват за целите на профилиране или директен маркетинг.

 

Вашите права при нарушение на сигурността на личните ви данни

Чл. 14. (1) Ако РЕД МЕДИЯ ООД установи нарушение на сигурността на личните Ви данни, което може да породи висок риск за Вашите права и свободи, ние Ви уведомяваме без ненужно забавяне за нарушението, както и за мерките, които са предприети или предстои да бъдат предприети.

 

(2) РЕД МЕДИЯ ООД не е длъжен да Ви уведомява, ако:

  • е предприел подходящи технически и организационни мерки за защита по отношение на данните, засегнати от нарушението на сигурността;

  • е взел в последствие мерки, които гарантират, че нарушението няма да доведе до висок риск за правата Ви;

  • уведомяването би изисквало непропорционални усилия.

 

Други разпоредби

Чл. 15. В случай на нарушаване на правата Ви съгласно горепосоченото или приложимото законодателство за защита на личните данни, имате право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни, както следва:

  1. Наименование: Комисия за защита на личните данни

  2. Седалище и адрес на управление: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2

  3. Данни за кореспонденция: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2

  4. Телефон:02 915 3 518

  5. Email: kzld@government.bg, kzld@cpdp.bg

  6. Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

Чл. 18. Можете да упражните всичките си права относно защита на Вашите лични данни чрез формите, приложени към настоящата информация. Разбира се, тези форми не са задължителни и можете да отправите исканията си във всякаква форма, която съдържа изявление за това и ви идентифицира като притежател на данните.

 

Чл. 19. Ако съгласието се отнася за трансфер, Администраторът описва възможните рискове за трансфера на данните към трети държави при липсата на решение за адекватна защита и подходящи средства за защита.

 

Чл. 20(1). Когато възлагате на РЕД МЕДИЯ ООД да обработва лични данни на трето лице за целите на използването на услуга, РЕД МЕДИЯ ООД действа в качеството на обработващ личните данни.

 

(2). В случаите по ал. 1, РЕД МЕДИЯ ООД действа единствено по Ваша инструкция като ползвател на услугата и само доколкото може да има контрол върху личните данни, които Вие обработвате. РЕД МЕДИЯ ООД няма контрол върху съдържанието и данните, които Вие като ползвател на услугата избирате да зареди в услугата (включително ако тези данни включват или не лични данни). В този случай РЕД МЕДИЯ ООД няма роля в процеса на взимане на решение дали ползвателят използва услугата за обработка на личните данни, за какви цели и дали същите са защитени. Съответно, отговорността на РЕД МЕДИЯ ООД в този случай се ограничава до 1) съобразяване с инструкциите на ползвателя на услугата съгласно договора и общите условия и 2) предоставянето на информация за услугата.