Галерия - Фото

Екипът на Астелас Фарма засади японски вишни в Борисовата градина
Прочетена: 148 пъти

Екипътн на фармацевтична компания Астелас България засади 20 японски вишни в Борисовата градина в София. В инициативата се включиха също посланикът на Япония в България Н. Пр. Масато Ватанабе и представители на Столична община. Гостите отбелязаха заедно и традиционния празник  на цъфналите вишни, който японците почитат всяка пролет.

 

Амбицията на екипа е залесяването в Борисовата градина да се превърне в традиция, чрез която да се постигне трайно увеличение на  зелените площи.

 

„Астелас работи с приоритет в откриването и налагането на нови лечения. Основната цел на компанията е осигуряването на достъп на пациентите до иновативни терапии. За нас е изключително важно да бъдем активни по социалнозначими теми, не само в областта на здравеопазването и лекарствената политика, но и по отношение на опазването на околната среда. Вярваме, че част от отговорността на компаниите към обществото е приложението на иновации, чрез които да да бъде постигнато разумно използване на ресурсите и екологично устойчиво развитие“, заяви д-р Светослав Ценов, директор на Астелас за България, Унгария и Румъния.

 

Инициативата със засаждането на дръвчетата е по повод 10-годишнината на Астелас в Българията. Компанията е създадена през 2005 г. при сливането на две водещи японски фармацевтични фирми – Yamanouchi и Fujisawa.

 

ЦЪФНАЛИТЕ ВИШНИ – СИМВОЛЪТ НА ЯПОНИЯ

 

  • Един от най-известните символи на пролетта в Япония са розовите японски вишневи дървета, наричани още сакура. Те започват да цъфтят в средата на месец март във всички нюанси на розовия цвят.

 

  • Японците дори са създали специален празник за съзерцаването на розовите дръвчета, наречен Ханами. За отбелязването му няма фиксирана точна дата, определя се от времето, географското местоположение и цъфтежа на дръвчетата.

 

  • Предполага се, че названието „сакура“ произхожда от думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене) и идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи. Легендата разказва, че принцесата паднала от небето върху едно вишнево дърво, а буквалният превод на името й означава „принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, „цвете” не означавало друго освен вишнев цвят.

 

  • Традицията да се любуват на цветята се заражда на японските острови още през III в. и първоначално се практикува в императорския двор и от артистокрацията.

 

  • Вишната сакура символизира националния характер на японците. Животът на самураите от феодалните времена бил сравняван с краткотрайните цветчета, които живеели „не повече от три дни”, а самураите били готови да пожертват живота си по всяко време, ако има нужда от това. Според местна поговорка „вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората”.

 

  • В наши дни съществуват близо 400 вида сакура. Някои от най-разпространените са Яма – сакура или планинска вишна, Ито – сакура, наричана още Шидаре-сакура или плачеща вишна, Хиган-сакура или равноденствена вишна, Такане-сакура или вишна на върховете, Кан-сакура, наричана още Ганджицу-сакура, Новогодишна вишна, Широ-сакура или Мияма-сакура, вишна от вътрешността на планината и Меджиро-сакура или Коме-сакура, оризова вишна.

 

  • Най-разпространените цветове, с които цъфти сакура, са розово и бяло, но цветовете могат да бъдат също червени и жълти. Има дори видове, които променят цвета си по време на цъфтежа.
Коментари

април 2020

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития