Новини - България

Координационен съвет ще отговаря за Националния план за ваксиниране срещу COVID-19
Прочетена: 68 пъти
Снимка: Министерски съвет

Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Това е предложил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание днес, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация.

 

Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

 

„В петък трябва да е готов и съставът на координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината да сме готови още първия ден“, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

Министър-председателят изтъкна, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

 

„Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи“, добави Борисов.

 

Премиерът Борисов добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

 

„Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно“, подчерта министър-председателят.

 

Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

 

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет също така и  Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

 

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки. Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития