Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

Лекар започна гладна стачка
Прочетена: 155 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев от Казанлък обяви, че започва гладна стачка, съобщава бТВ. Актът му е апел към управляващите за по-добро финансиране в здравеопазването. Той коментира, че България е на последно място в ЕС по процент на разходите за здравеопазване от брутния вътрешен продукт.

 

„Все още не можем да стигнем мечтата ни от 2000 г. поне 5% от БВП да се заделя за здравеопазване. В най-бедните държави от ЕС този процент е 6-7%, в развитите държави е 10-12%, а в САЩ е 16-17%”, посочи лекарят.

 

В следващите дни д-р Стойчев ще продължи да работи въпреки гладната стачка.

 

„Това е сигнална гладна стачка, която ще продължи 3 дни. Целта ѝ е да запознае обществото с проблемите в здравеопазването”, уточни д-р Стойчев.

 

„От създаването на здравноосигурителната каса досега има съвсем малко мърдане на цената на клиничните пътеки, по които работим, а вече около 10 г. няма никакво. Ако има мърдане нагоре на някои клинични пътеки, други се свалят. По този начин след последната промяна в цените нашата болница ще получи със 100 000 лв. по-малко при същия обем работа, отколкото миналата година”, допълни той.

 

Според него, ако управляващите не променят отношението към здравеопазването, може би след 10 г. в България няма да има такова.

 

Междувременно от 12:00 часа днес пред сградата на Министерството на здравеопазването ще се проведе протест на фелдшери и лекарски асистенти под надслов „Самостоятелна и независима Професионално-съсловна организация за фелдшерите/лекарски асистенти с цел защита професионалните права на специалистите в полза на обществото”. Организиран е от Сдружението на фелдшерите.

 

 

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития