Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Събития -

май 2018

ПВСЧПСН
 
   
8 май
Вторник
Отбелязване на Световния ден за борба с рака на яйчника
Пред Народен театър "Иван Вазов"
гр. София
11:00 - 14:00 ч.

На 08.05.2018 г., вторник, от 11:00 до 14:00 часа пред Народен театър „Иван Вазов“ (до фонтана) ще се състои специално събитие за отбелязването на Световния ден за борба с овариалния карцином. Той се провежда на 8 май от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб.

 

В България Световният ден за борба с овариалния карцином ще бъде отбелязан за втора поредна година под надслов „WAKE UP with MAKEUP!” („Събуди се с грим“). Събитието се организира от Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на АстраЗенека.

 

По време на събитието до фонтана пред театъра ще бъде обособена специална зона, в която желаещите дами ще бъдат гримирани в синьо-зелената гама, символ на борбата с рака на яйчника.

 

В официалната част на събитието, което ще започне в 12:00 ч., ще участват:

-    Нана Гладуиш – основател на Фондация „Една от 8“;
-    Д-р Марчела Колева – специалист по медицинска онкология;
-    Д-р Лилия Колева, акушер – гинеколог;
-    Зоя Паунова – изпълнителен директор на АстраЗенека България.

 

Събитието ще подкрепят с присъствието си и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и актрисите Ана Пападопулу и Десислава Бакърджиева.

 

По време на събитието ще бъде представена актуална информация за заболеваемостта от овариален карцином, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.