Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Три нови медицински стандарта представя за обсъждане здравното министерство
Прочетена: 259 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува на електронната си страница три медицински стандарта за обществено обсъждане - по гастроентерология, по медицинска онкология и по акушерство и гинекология.

 

Припомняме, на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване на 18 януари т.г. министър Кирил Ананиев увери депутатите, че до края на февруари предстои преработването и приемането на обновени медицински стандарти, на основния пакет медицински дейности и на алгоритмите на клиничните пътеки. Това, според министъра, e категорична предпоставка да бъде преодолян нормативния хаос и преговорният процес по приемането на Националния рамков договор (НРД) да може да се провежда върху стабилна основа.  

 

В началото на ноември м.г. председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев изпрати писмо до асоциациите на лечебните заведения за болнична помощ с молба да правят предложения за изготвяне на нови медицински стандарти. В отговор от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) медицинските стандарти, с техните необосновани изисквания, са довели до ненужно нарастване на разходите на болниците и до тежко финансово състояние на повечето от тях. От сдружението изразиха мнение, че издаваните до сега стандарти са проста съвкупност от количествени изисквания, а част от тях са и лобистки. Според НСЧБ, действащите стандарти не спомагат за повишаване на качеството на медицинската помощ и не са приети на базата на общо съгласие на заинтересованите страни. В писмото си частните болници декларираха готовност да вземат участие в изготвянето на медицински стандарти, но само ако процедурата по приемането им следва правилата, разписани в Закона за стандартизация. Те бяха категорични, че ако това искане не се спази, то те отказват да участват в процеса и ще оспорят и новоприетите стандарти по съдебен ред.

 

По данни на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) у нас има 38 действащи медицински стандарта, 14 от които са отменени от Върховния административен съд (ВАС) , някои и по два пъти.

 

Невена ПОПОВА

Коментари