Новини - България

В България всяка година болестите, причинени от тютюнопушене, убиват близо 17 хил. души
Прочетена: 96 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Тютюнопушенето е един от водещите фактори за преждевременна смърт в света, като в България всяка година болестите, причинени от тютюнопушене, убиват близо 17 хил. души. Това обяви ръководителят на Офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила на пресконференция в Министерството на здравеопазването по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май. Д-р Сила бе категоричен, че СЗО ще подкрепи изцяло усилията на държавата и неправителствените организации за повишаване осведомеността на обществото относно вредните последици от употребата на тютюневи изделия.

 

„В рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., Министерството на здравеопазването ежегодно провежда информационни кампании за вредата от употребата на тютюневи изделия. Акцентът на Световния ден без тютюнев дим 2019 г. е поставен върху тютюнопушенето и белодробното здраве и в тази връзка МЗ, съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община, организира прегледи за пушачи, включително и на бездимни цигари. Тази година за първи път кампанията се провежда в три града в страната – София, Благоевград и Враца, като всеки гражданин напълно безплатно ще може да изследва състоянието на белите си дробове“, каза зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на пресконференция във връзка със Световния ден без тютюн, който тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“.

 

В рамките на събитието стана ясно, че тази година интересът към инициативата за безплатни прегледи на пушачи е много голям, като списъците в гр. София са запълнени за месец юни. Прегледите във Враца ще се провеждат на 13.06.2019 г., а в Благоевград - на 21.06.2019 г. Кампанията ще продължи до края на годината през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември.

 

Всеки, който желае, може да бъде консултиран в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции в страната. Повече информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето (тел. 0700 10 323).

Коментари

март 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития