Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Вотът на недоверие към кабинета "Борисов - 3" ще бъде гласуван в сряда
Прочетена: 117 пъти
Снимка: Redmedia

Вотът на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов ще бъде гласуван идната сряда, стана ясно днес след дебата по мотивите, внесени от 75 народни представители от "БСП за България". В тях социалистите посочват като основна причина провала на управляващите в сферата на здравеопазването.

 

В началото на парламентарния дебат лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че нейната партия се противопоставя на намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин.

 

„Днес "БСП за България" искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. В резултат на това управление, здравеопазването вече не е и така, както Конституцията ви гарантира - достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Лекарствата стават все по-скъпи, евтините се изнасят без контрол, лекарите бягат от България - напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално“, каза Нинова.

 

По думите на Корнелия Нинова стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. Въпросът с кадрите също е катастрофален, а най - неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството, допълни тя.

 

Вотовете на недоверие са единственият системен подохд, който социалистите познават, докато основната задача, която стои пред ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е да решават проблемите в здравния сектор, заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той бе категоричен, че темата „здравеопазване“ не е на нито една политическа партия. 

 

„Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването“, заяви от парламентарната трибуна депутатъ от ГЕРБ и председател на парламентерната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

 

Тя обвини опозицията, че с начина на внасяне на вота са направили поредната демонстрация за това как не се постига политическо съгласие.

 

„Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие „Визия за България“, но явно не чухте хората. Аз се прибирам всяка седмица в своя избирателен район и се срещам с тях. Хората не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме, а очакват да постигнем съгласие и да намерим решение. Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята. Смятам, че във всички аргументи и изказвания, които направихте, виждам еклектичен сбор от факти и неточно цитиране. Всичко това се прави с една едничка цел – да докажете своите аргументи. Но аргументите на силния трябва наистина да почиват на всички нормативни решения, но и да предлагат алтернатива“, изтъкна д-р Дариткова.

 

По нейните думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев успешно е изпълнил решението на парламента, защото е внесъл концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не предложение за законови промени.
 
 
„В дискусията по тази концепция ние поканихме всички заинтересовани страни, а не избирателно, като вас – само общинските болници. Забравихте университетските, областните и частните болници. Защо?“, попита председателят на здравната комисия депутатите от БСП.
 
Тя бе категорична, че министър Ананиев коректно е изпълнил своите задължения и е потърсил диалог с всички заинтересовани страни, а формираните експертни работни групи ще обсъждат предимствата и недостатъците на предлаганите два модела, за да се достигне до решение, което ще осигури едно наистина социално приемливо здравно осигуряване.

 

Депутатът Павел Шопов от "Обединени патриоти" се противопостави на твърденията на БСП за вината на ГЕРБ за състоянието в сектора:
 

„Стига с тези 10 години, в които управлява ГЕРБ. Сметката е много проста - от последните 29 години БСП има мнозинство в пет от 11-те народни събрания… Кой носи отговорността? Какво е правила БСП през тези управления? Къде е отговорността, включително и за здравеопазването?“, попита той.

 

Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер определи като лицемерно искането на ГЕРБ за политически консенсус за реформите в здравеопазването.

 

„Изначално вашето разбиране е погрешно за това как трябва да се търси този консенсус, за който говорите като за някаква мантра, която ще реши сега проблемите. Нашето здравеопазване е здравеопазване постфактум. Всичко това прави средата неподходяща за реформа. ГЕРБ управлявал почти 10 години - достатъчно време да коригира проблемите, да ги види“, каза тя и допълни:

 

„Няма откъде да получите политическа подкрепа. Постоянните корекции ви пречат да осъществите старта и на електронното здравеопазване и на всичко останало. Бягството от отговорност, желанието да промените и сега куп закони през бюджета на касата правят средата непредвидима и опасна".

 

Д-р Калин Поповски от „Обединени патриоти“ защити политиката на кабениет с аргумента, че само за последната година има безпрецедентно увеличение на бюджета на здравната каса от 405 милиона лв., което прдставлява увеличени от 15%.

 

Д-р Хасан Адемов от ДПС обаче възрази на д-р Поповски с думите:

 

„Това, което правите през всичките 10 години на вашето управление и се хвалите с това, е да увеличавате финансовия ресурс с 300-400 милиона, само че, уважаеми колеги, не говорите за контрол, не говорите за ефективно изразходване на този финансов ресурс“.

 

От партия „Воля“ отказаха да участват в дебата в знак на протест заради парите за модернизация на българската армия и напуснаха заседанието. От изявлението на депутатите от ДПС стана ясно, че партията им ще подкрепи вота при гласуването в сряда.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития