Новини - България

За последните пет години АстраЗенека е инвестирала 130 млн. лв. в България
Прочетена: 107 пъти

АстраЗенека България е седма иновативна фармацевтична компания по приходи в България. През последните 10 години компанията осигурява достъп на българските пациенти до 20 нови медикаменти. Това каза изпълнителният директор на компанията Зоя Паунова по време на форум „Шведските водещи инвеститори - разширяване на бизнеса в България чрез иновации“, организиран съвместно от Шведско-българската търговска камара, Н.Пр. Луиз Бергхолм, Посланик на Кралство Швеция за България, Българска агенция за инвестиции. Събитието се организира като част от провежданата за първи път у нас Седмица на Швеция в България – 3-13 октомври 2019 г. Целта на събитието е да популяризира шведския бизнес и култура в България.

 

България се нарежда на 20-то място в света по инвестиции в клинични проучвания с 300 милиона лева годишни инвестиции, като приносът на АстраЗенека е водещ. През последните 5 години компанията е инвестирала в страната 130 млн. лв.,  като на 68 млн. лв. възлиза инвестицията в научноизследователска и развойна дейност. Компанията е отличена като най-добър работодател в България за 3 поредни години и е в топ 5 на най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа.

 

АстраЗенека оперира в повече от 100 страни като производствените й бази са в 18 държави. В нея работят 61 100 служители  и има повече от 600 сътрудничества и партньорства в световен мащаб. Всяка година компанията инвестира 4 млрд. долара в научноизследователска и развойна дейност.

 

„Инвестираме в три основни терапевтични области - онкология, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания и респираторни заболявания. Сътрудничим  със световноизвестни учени и академични институции и  партнираме с водещи компании от научния сектор. Един от стратегическите ни приоритети е да постигнем научно лидерство“, каза Зоя Паунова пред участниците във форума.

 

Тя отбеляза, че едновековната история на компанията съдържа огромно богатство от научни открития, отличия и пробиви в медицината, което се основава на силата на науката и иновацията.

 

„Дарили сме света с 18 нови класове медикаменти сред които - обща, локална и инхалаторна анестезия, бета блокадата, инхибиторите на протонната помпа, PARP инхибиторите, SGLT2 класа – за лечение на социално значими заболявания като сърдечно-съдовите, онкологични, диабет. Нашата реализирана мечта е да подобрим живота на 500 хиляди пациенти в нашата страна чрез силата на науката“, добави Паунова.

 

В стратегически партньорства компанията трансформира подхода към откриването на лекарства. Така например в процеса на разработката на нови лекарства, за да се ускори и прецизира разбирането на заболяванията, AstraZeneca въвежда употребата на CRISPR (прецизно средство за редактиране на генома, което дава възможност на учените да работят вътре в клетките и да правят конкретни промени в гените).

 

„Прецизният контрол над генома ни позволява точно моделиране на болестните механизми на субклетъчно ниво в рамките на седмици, а не на месеци, както досега, и тези модели могат да се използват за разработването на нови, по-ефективни с предсказуем профил на безопасност лекарства“, каза Зоя Паунова.

 

Компанията влага сериозен ресурс и в научноизследователска дейност за мобилизирането на имунната система на човека в борбата с рака. Целта е чрез имунотерапията да се възстанови способността на имунната система да открива и убива раковите клетки. Имунотерапията и по-точно PDL-1 инхибиторите действат като актуализация на софтуера на имунната система, обясни Зоя Паунова.

Коментари

октомври 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития