Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Зъботехници и помощник-фармацевти - със законов статут; фелдшери, акушерки и физиотерапевти - без
Прочетена: 286 пъти
Снимка: Pixabay.com

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. Така в обсега на този закон попаднаха две нови съсловни организации - на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Членството в тях вече ще бъде задължително за всички упражняващи професията и доброволно за всички, които са с тази специалност, но не работят по нея. В новия закон обаче не са включени три други медицински професии - на фелдшери 

 

Припомняме, по време на обсъжданията на законопроекта председателят на парламентарната Комисия по здравеопазвавено д-р Даниела Дариткова заяви:

 

„Много е важно професии, които са регулирани, да имат съсловна организация, което ще им даде и възможност за саморегулация и контрол“.

 

Двете професионални гилдии приеха с удовлетворение решението на депутатите, но то събуди гневна реакция на три други съсловни организации - Сдружението на медицинските фелдшери (лекарски асистенти), Алианса на българските акушерки и Асоциацията на физиотерапевтите в България. За пореден път те припомниха, че професиите им също заслужават да бъдат адекватно регулирани и те да имат равностойни права както и останалите медицински специалисти у нас.  

  

От трите организации поясниха, че са изпратили писмо до Министерството на здраевопазването още през юли, в което питат по какви причини в законопроекта са включени само организациите на помощник-фармацевтите и на зъботехниците. Фелдшерите, акушерките и физиотерапевтите допълват, че още преди две години 2016 г. е бил поет ангажимент от управляващите и техните три професионални сдружения да станат част от законпоректа. Това обаче не се е случило и към момента тези професии остават извън периметъра на действие на приетия днес закон. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития